Kongres EVS na Dunaju

V času od 15. do 18. aprila 2012 je na Dunaju v organizaciji avstrijskega združenja matičarjev potekal 12. kongres EVS (Evropske zveze matičark in matičarjev). Kongresa so se udeležili, poleg matičark in matičarjev iz Avstrije, še številni predstavnice in predstavniki iz več evropskih držav, in sicer iz Belgije, Češke, Danske, Estonije, Gruzije, Hrvaške, Italije, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Škotske in Švice. Iz Slovenije smo na kongresu sodelovale dr. Bojana Zadravec, Diana Privšek mag., Tjaša Čuk spec. in mag. Monika Volk.

Osnovna tema kongresa so bili dokumenti in z njimi povezani problemi, s katerimi se srečujemo matičarke in matičarji. Predstavnice in predstavniki posameznih držav so v drugem delu kongresa predstavili novosti na področju osebnega statusa v svojih državah. Udeleženke in udeleženci pa so se lahko udeležili tudi ene od zanimivih delavnic in razpravljati o pravnih ureditvah osebnega imena v različnih evropskih državah, o osebnih dokumentih, odkrivanju ponaredkov in zlorab, o vodenju registra prebivalstva v različnih evropskih državah ali pa se udeležiti delavnice na temo evidentiranja smrti in predstavitve zelo različne zakonodaje evropskih držav glede pokopa umrlih.

Predstavnica Slovenije, dr. Bojana Zadravec, je tudi tokrat zastopala Slovenijo z zanimivo predstavitvijo slovenskih pogledov na predvideno pravno ureditev pravic istospolnih partnerskih skupnosti v sedaj že zavrnjenem Družinskem zakoniku. Prav tako je moderirala na delavnici, kjer se je razpravljalo o ureditvah osebnega imena v različnih evropskih državah.

Osrednji del kongresa (referati in delavnice) je potekal v mestni hiši, Rathaus, mogočni zgradbi, zgrajeni v gotskem stilu. Organizatorji so zelo potrudili in poskrbeli tudi za združitev prijetnega s koristnim, z organiziranim ogledom znamenitosti Dunaja, kjer so udeležencem nedvomno ostale v trajnem spominu lepote Schönbrunna, rezidence hasburških cesarjev in še marsikatera druga znamenitost.

Prihodnje leto je za organizacijo kongresa EVS na vrsti Škotska. Predstavnici njihovega združenja matičarjev sta na kongresu na Dunaju že podali predstavitev predvidenih osrednjih dogodkov. V ZUDS se že veselimo novega snidenja s kolegi matičarji iz tujine!

Pod zavihkom galerija si lahko ogledate nekaj slik avtorice Tjaše Čuk, več fotografij pa je na voljo na spletni strani http://www.standesbeamte.at/system/web/fotogalerie.

Pripravila: mag. Monika Volk